Zwembad: aanleg en verfraaiing

Eind juni 2010 is het zover: er wordt een start gemaakt met de aanleg van het zwembad. Er is enige vertraging opgetreden doordat het bedrijf bij andere klanten niet voldoende heeft kunnen doorwerken, het is te nat geweest.

vrachtwagen

Vroeg op de ochtend, naar onze begrippen, komt de vrachtwagen voorrijden met het belangrijkste materieel aan boord.

029

Even uitladen en de tractor-pelle kan aan het werk. Best spannend, je gazon zo overhoop laten halen. Maar het is voor het goede doel!.
Het begint al een hele oppervlakte te worden. Het zwembad wordt 10 x 5 meter, met daarbij aan de voorkant een romeinse trap waarmee je dus geleidelijk aan nat kunt worden. Dat is vooral handig als het water nog niet zo warm is.
Gezien de temperaturen kun je bedenken dat deze werkmannen zelf ook liever een duik hadden genomen. Frustrerend hoor, de hele dag gaten graven voor zwembaden en toch nooit water zien. Daarvoor komt weer een andere ploeg.

032

Dat is het dan, voor dit moment. De diepte is op de foto niet heel goed te zien. Langs de randen wordt het bad 1.20 diep, dat is gemakkelijk als je even wilt staan om een praatje te maken. Ook voor grotere kinderen of wat kleinere volwassenen.
In het midden is het bad 1.60 meter.

Hierna krijgen we weer een tijdje rust. Op vrijdag 2 juli staat het vervolg gepland, en het totaal zal 3 – 4 weken in beslag nemen.

Het is 5 juli. Eerst was het te nat, waardoor de start vertraging opliep. Ook de volgende ploeg kwam niet op vrijdag, maar de maandag erna. Ze hebben donderdag pech gehad door de warmte: het beton was opgedroogd in de 40 meter lange pijp, die daardoor verstopt raakte. Dat betekent dat de werkmannen alles met kruiwagens naar de plek van bestemming moesten brengen! ’s Nachts om half 2 was die klus klaar. Logisch dat ze de dag erna van hun baas mochten uitslapen.

zwembad blokken zagen

Maar op maandag zijn ze dan bij ons. Eerst worden nog eens de maten zorgvuldig uitgezet.
De eerste klus is blokken zagen.
De halve blokken worden op een van tevoren uitgezette lijn gelegd.

zembad diepte meten

Zo’n apparaat heeft Harry ook, met een laserstraal, om rechte lijnen te bepalen. Maar ja, zo’n straal zie je buiten natuurlijk niet. Deze werkt met geluid. Hoe??? Geen idee!

t Is maar een warm werkje, in die kuil. Gelukkig is het vandaag niet warmer dan 32 graden…

zwembad afbakenen

Zorgvuldig worden alle doorgesneden stenen op de lijn gelegd
tot het rondom klaar is.

zwembad zijkanten

De zijkanten worden in stelling gebracht.

zijpanelen zijkanten 2

Het lichtblauwe gevaarte is de trap, bedoeld voor een riante afdaling.
Het vastmaken van de zijkanten begint bij de trap.

zwembad zijpanelen

Steeds meer zijpanelen worden bevestigd. Met zo’n meneer ernaast krijg je toch wel meer idee van diepte.

Hier is te zien dat de zijwanden holle ruimtes hebben. Die worden morgen volgestort met beton, tenminste als dat niet opdroogt in de pijpleiding. Dat belooft ook weer mooie foto’s.

zwembad zijpanelen bak klaar

De volgende dag gaat het werk weer verder.

Zwembad fundering

Hier eerst een aanblik van “de fundering” van de zwembadtrap.

Zwembad beton storten

Het is inderdaad spectaculair, dat betonwerk. Alleen al die vrachtwagen met ingebouwde betonmolen en 40 meter slang. Die gaat over ons tweepersoons-huisje-in-aanbouw heen of het niets is.

Zwembad beton storten 2

Aan het einde van die 40 meter wordt er weer precisiewerk mee uitgevoerd. De holle zijwanden worden volgespoten en ook de bodem krijgt een stevige laag.

Zwema 003

Vervolgens is het weer tijd voor het zwaardere handwerk: zorgen dat er een mooie gladde bodem ontstaat.

Zwema 009

Je kunt wel stellen dat dat is gelukt.

zomer 2010 064

Een week later komt de man met de pelle weer terug. Hij komt de grond langs het zwembad op niveau brengen met behulp van de bulten die ernaast liggen.

Die meneer met graafmachine weet wat hij doet, maar Harry weet wat hij wil, en hoe hij het wil. Dus er wordt even overlegd en meneer de graver doet wat Harry wil.

zomer 2010 066

De bedoeling van het werk van vandaag is dat die bult zand (rondom het zwembad) verdwijnt in de gaten naast het zwembad, en dat de grond mooi geëffend is.

zomer 2010 073

Bij het gedeelte van de pomp gebeurt iets ingenieus.
De linkse witte leiding is een overstortpijp. Het zwembad moet bij hoog water natuurlijk niet overlopen…
De pijp zit vol met gaatjes om het water eruit te laten lopen, maar hij moet natuurlijk niet vol zand lopen.
Dus uit de bult zand wordt een flink aantal stenen gehaald – wat overigens niet erg zoeken is. Deze worden op de leiding gelegd. Om te voorkomen dat het zand alsnog tussen de stenen door komt, wordt het geheel afgedekt met plastic. Daarna dus: zand erover!

zomer 2010 082

Kleine tegenvaller: een grijper komt onderweg nog wel eens iets tegen. Dit was de mooie leiding die van de gîte naar de nieuwe fosse septic loopt. Helaas, die was even stuk. Maar inmiddels ook weer gerepareerd. Daarna liep de rupsband van de machine af en de werkmeneer had niet het benodigde gereedschap bij zich. Gelukkig heeft Harry inmiddels bijna de gehele voorraad gereedschap naar Frankrijk geëxporteerd, zodat ook dat weer kan worden verholpen.

zomer 2010 083

Zover is het klaar. De grond is geëffend. Direct om het zwembad heen met de armste grond, want daar komt een houten terras. Iets verder weg de zwarte grond, zodat daar nog eens wat groen wil groeien. Voor zover zijn wij tevreden.

Donderdag zouden ze komen, de tegelzetters. Maar donderdagmorgen was het rustig. Dan komen ze misschien ’s middags? Nee hoor, ook niks gezien. Nou, dan komen ze dus niet.
Vandaag, vrijdag zijn we allebei vroeg wakker. Dat komt mooi uit, want het zal warm worden. Dan kun je beter ’s morgens beton gaan storten voor het terras van de gîte, dachten we. Tot er om 9 uur een busje het terrein op kwam rijden: de tegelploeg, 3 man sterk.
Ook zij hebben een betonmolen en ook zij hebben dus de tuinslang nodig. Dat wordt dus niets met onze terrasjesplannen.

zomer 2010 016

Om te beginnen worden de tegels uitgelegd. Het doet mij wat denken aan rummikub, ik had nog de neiging om ze door elkaar te husselen maar ik heb me ingehouden.

Vervolgens worden de tegels op maat gezaagd (met name voor de hoeken, die werden als eerste geplaatst) en ruw gemaakt, zodat ze een goed hechtingsoppervlak krijgen.  Daarna wordt  de rand ruim ingesmeerd met wit cement.

Het spannendste stuk lijkt de ronding bij de trap, maar daarvoor hebben de mannen stenen op maat meegekregen dus die klus is minder lastig dan het lijkt.
Het rechte stuk is een kwestie van meters maken, maar het gaat snel, met 3 mannen aan het werk. Als ze er eenmaal zijn loopt het best hoor!
En dus is het voor 11 uur zover dat de hele rand klaar is. Nog even de spullen schoonmaken. inpakken en om kwart over 11 rijden ze weer weg.

zomer 2010 025

Wij zijn weer een fase verder!

Weer een paar dagen verder. We hadden ons geen zorgen hoeven maken. Niet over de komst van de mannen, want die waren er om 9 uur, 3 man sterk. Ook niet over de plas water in het zwembad, want ze hebben voldoende materieel bij zich. Om te beginnen wordt er volop water gehoosd, geveegd, gestofzuigd en met de hogedrukspuit wordt één en ander afgespoten. Vervolgens worden de naden allemaal afgekit.

zomer 2010 003

Van de liner had ik me iets heel groots voorgesteld, maar het is gewoon een soort zeil in een kartonnen vat. De mannen hadden het best nog snel op zijn plaats, maar ze moesten er wel een dansje voor doen om te zorgen dat het in alle hoeken goed werd aangedrukt. |
Indrukwekkend is natuurlijk de eerste straal water die het bad in wordt gespoten. Voorlopig loopt al het water naar het diepste gedeelte  (1. 60 meter), dus aan de randen kan nog volop worden doorgewerkt.

zomer 2010 010

Het lijkt erop dat de romeinse trap zal worden gescheiden van de rest van het bad. Maar dat zou natuurlijk wat onpraktisch zijn. De liner wordt rondom langs de trap vastgeschroefd en er worden afdekstrips overheen gezet. Daarna kan het mes erin. Dat klinkt eng maar het valt reuze mee!
Vervolgens is het vooral wachten. We hebben een poging gedaan om het bad met water uit onze bron te vullen, maar dat leverde nogal wat tegenslag op. De pomp was kapot, dus Harry heeft vanmorgen 60 km. afgelegd om een nieuwe te kopen en het inbouwen ging ook niet vanzelf. Vervolgens kwam er eerst wat roestig water uit omdat de pomp kennelijk een aantal jaren buiten gebruik was geweest. Na een uurtje doorspoelen was het water heel helder, maar een paar uur later leek het einde van de voorraad in zicht. Nou ja, dan maar vullen met leidingwater, het is niet anders.
Om 11 uur ’s avonds, als de waterstraal .een uurtje of 8 loopt en de “kuil” is gevuld, constateren we dat het nog wel even zal duren voordat de onderste tree van het trapje is bereikt. Vannacht wordt er dus gewoon doorgesproeid.

zomer 2010 005

Wat vannacht ook gewoon doorgaat is het vacuüm zuigen van de ruimte achter de liner. Daartoe is een soort omgekeerde stofzuiger in het bad gehangen. In samenwerking met de druk van het water zorgt deze pomp ervoor dat de liner goed strak tegen de wanden aan komt te zitten.
De buren zijn gewaarschuwd!

zomer 2010 014

Het vullen van het zwembad gaat de hele nacht door, we hoeven ons nog geen zorgen te maken voor overlopen. Ook de komende nacht moet de kraan nog gewoon blijven lopen.
Natuurlijk gaan wij met regelmaat kijken, soms even lekker op het trapje zitten.
En waar valt Harry’s oog op? Jawel, een ongerechtigheid, de liner hangt over een kleine 40 centimeter niet meer waar hij moet hangen! We hebben de zwembadfirma meteen gebeld, want hoe meer water erin zit, hoe moeilijker de klus zal zijn om de liner omhoog te hijsen. Een uurtje later komt er een busje met 2 werkmannen; één ervan is inmiddels een bekende. Tenminste, dat blijkt  als hij zijn T-shirt uittrekt.

zomer 2010 007

Nu blijkt dat ze de klus niet goed hebben afgemaakt maandag: er moest nog een strip in waarmee de liner definitief werd vastgezet. Doordat die ontbrak, kon dit mankementje ontstaan. Het lukt ze echter goed om het weer op te lossen. Overigens, er is met dit weer (36 graden) beroerder werk te bedenken!

Ook de pomp, die inmiddels een dag en een nacht had aangestaan, wordt nu verwijderd. Jippie, dat scheelt lawaai en stroom, dus wij al lang weer blij!

zomer 2010 015

Toen ze met deze klus klaar waren, waren we er getuige van wat er met al die zakken zout moest gebeuren die sinds maandag op de rand van het zwembad lagen. Juist, die worden één voor één geleegd in het zwembad. Om precies te zijn: 450 kilo!
Voor zoutkorrels waren ze aan de grote kant, maar dat is praktischer met strooien:

 

Als ze morgen nog niet zijn opgelost, gaan we er eens even doorheen waden. Er liggen nu best wel veel insecten in het water, maar dat komt natuurlijk omdat het water nog niet hoog genoeg staat en de pomp dus nog niet kan werken. Volgens de thermometer is het water 24 graden, maar als je je voeten erin steekt doet het wel zeer in je oren, dus of dat helemaal klopt?

zomer 2010 002

Op 21 juli om één uur, precies 48 uur na de start van het vullen, kan de waterkraan dicht. Eerlijk gezegd ziet het er wel imposant uit, nu het bad helemaal vol is. Vooral ’s avonds, als de zonsondergang wordt weerkaatst in het water, is het moeilijk je ogen ervan af te houden.
Maar van dichtbij is het nog niet fraai om te zien. Er drijven vooral heel veel insecten in het water, deels aan de oppervlakte, deels ergens tussenin en een behoorlijk deel is op de bodem neergedaald. Beetje vies dus. Maar dat komt vandaag allemaal goed.

zomer 2010 001

Er kwam een meneer die de pomp in werking gaat stellen en ons haarfijn uitlegt hoe het allemaal werkt. Er zit eigenlijk een kleine machinekamer achter het bad. Daarin zit de pomp, maar natuurlijk ook een filter dat de vuiligheid uit het water haalt. Het grote vuil belandt in een soort grove vergiet, daarna wordt het vuil gefilterd in zo’n zak.

Zulks moet je natuurlijk met regelmaat schoonspoelen en / of wassen. Met name het oppervlaktewater wordt door dit systeem goed gefilterd. Een hele stevige straal onder water zorgt dat ook de lagen water daaronder regelmatig oppervlaktewater worden, zodat de zaak lekker schoonspoelt.
Mocht er echt veel vuil in zweven als je net wilt gaan zwemmen, dan kun je dat eruit halen met een grote zeef-op-steel.

zomer 2010 003

Lastiger is natuurlijk vuil dat op de bodem ligt. Ook daarvoor is een apparaat aanwezig: een soort stofzuiger. Je gaat ermee over de bodem en via de slang komt het vuil ook in het filter terecht.
Het is trouwens ook nog leuk werk, een soort spelletje hoe snel je de meeste beesten hebt gevangen! Maar deze meneer heeft het vaker gedaan.

Ook in de “salle technique” krijgen we de nodige uitleg. Over de pomp die je al dan niet automatisch kunt aanzetten en over de electrolyse, waardoor van het zout chloor wordt gemaakt. Verder krijgen we uitleg van prachtige tests met kleurtjes waarmee het PH- en chloorgehalte in de gaten gehouden kan worden, zodat zonodig actie kan worden ondernomen om te zorgen dat er gezond gezwommen kan worden.
Kortom, er is regelmatig onderhoud nodig in de zwem-periode.
Deze meneer vertrok met achterlating van zijn hele verhaal op schrift. Dat is maar goed ook, want je zou het echt niet allemaal in één keer onthouden!

zomer 2010 013

Overdag is het bad prachtig om te zien, maar ook heel mooi is de nachtverlichting. Niet om altijd aan te hebben want ook insecten vinden dat een prachtig gezicht. Maar toch… mooi he?

Het zwembad mag dan afgemaakt zijn en er is in de zomer ook heerlijk in gezwommen. Maar nog wel met aanpassingen, want om het zwembad heen was het nog één en al zand en stenen.

zomer 2010 018

Dat is inmiddels veranderd: er ligt een heerlijk houten terras omheen.
Maar voordat het zover was moest er het een en ander aan voorwerk gebeuren.

voorjaar 2011 022

Het resultaat is een mooi houten terras.

DSCN1151

De beplanting er omheen is een heel werkje. We hebben echt ons best gedaan om het netjes te maken…

DSCN1136

Maar ergens hebben we iets niet goed gedaan. Het onkruid groeit ons harder om de oren dan wij maar kunnen bedenken. Blijven “wieden” lijkt de enige optie…

We hebben er iets op gevonden: een heuse hovenier. Dus binnenkort hopelijk een eindplaatje met mooie begroeiing.

DSCN1574

En het zwembad? Dat telt vele tevreden gasten!

In 2016 zijn we begonnen met de vervanging van het zwembadterras, omdat het niet meer aan onze eisen voldeed.

20160703_180141

Voor het seizoen was de kant klaar die het meest in gebruik was. Geïmpregneerd hout met antiglipprofiel biedt een beter comfort, en daar gaat het om!

Aanvankelijk had Harry een methode die veel bewegingen met zich meebrengt. Op zich niet slecht maar je wordt er toch eerder moe van.

20160630_142425

Harry is ook een beetje uitvinder dus had hij op een gegeven moment wat hulpmiddelen uitgevonden. Zo gaat het op rolletjes!

Het terras is nu bijna klaar, voor het seizoen 2017 begon was alles in orde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Geef een reactie