Le Fenil

Le Fenil – frans voor: de hooischuur – is onze kleine tweepersoons trots. Maar er is wel iets aan vooraf gegaan voordat het zover was.

fenil 01 k2

We troffen deze oude hooischuur aan in nog redelijke staat.

chez philpaud oktober 2009 014

Maar verder naar achteren zag het er bewerkelijker uit.

februari 2009 065

De gebouwen die aan de achterkant aan de toekomstige gîte vast zaten waren redelijk in verval geraakt. Het waren oude varkens-, kippen-, konijnenhokken en een ezelstal. Wij hadden niet echt plannen in die richting dus die gebouwen konden wat ons betreft weg.
Verder stond het onkruid op het terrein ontmoedigend hoog. Zonder bosmaaier was er echt geen beginnen aan. Als er iets is dat hier zijn geld heeft opgebracht, is het wel dat apparaat!

chez philpaud oktober 2009 060

De hooischuur had natuurlijk ook een voorkant. Die zag er oorspronkelijk zo uit.

S

Toch was er aan de achterkant vooralsnog het meeste te beleven. Want het is natuurlijk van belang dat al het goede wat men straks in dit gezellige onderkomen tot zich gaat nemen, ook weer netjes wordt afgevoerd. Geheel volgens de nieuwe normen moest er een nieuwe fosse-toux-eaux komen. Dat is een septic tank waar niet alleen het toiletwater in wordt verwerkt, maar al het afvoerwater. De benodigde papieren hebben we met de geweldige hulp van de secretaresse van de Mairie ingeleverd. Het meeste oponthoud van deze hele procedure zat in de reis van de brief met de toestemming naar Nederland; het was binnen 3 weken voor elkaar! We hadden een grondwerker ingehuurd die deze klus ging klaren. Van belang was natuurlijk dat er een leiding kwam van het huis naar de tank. Verder moest er een vloeiveld komen waar de gefilterde resten worden verspreid. Alles keurig volgens de norm.

S

Tijdens de aanleg van het vloeiveld kwam met grote regelmaat een ambtenaar van de “3 B’s” (een canton, een soort gewest) controleren of alles volgens de regels gebeurde. Dat geldt natuurlijk ook voor de tank zelf, die als een soort onderzeeër geruisloos ten onder ging in de grond. Op bovenstaande foto zie je hem nog, nu kun je alleen nog aan een ontluchtingspijp zien dat hij bedolven is onder de aarde.

maart 2010 004

In de volgende fase worden er gaten in de schuur gemaakt, de eerste stap op weg naar ramen en deuren.
Zo begint het er van buiten best al huiselijk uit te zien. Dat kunnen we echter nog niet zeggen van de binnenkant, daar moet nog een hoop gebeuren…

S

De eerste stap die daar wordt genomen, is het aanleggen van de afvoerleidingen voor het sanitair en de keuken. Vervolgens is de betonvloer erop gelegd.

S

En dan ziet het er best al glad uit! De badkamer is daarmee nog lang niet af, maar is wel het meest vergevordere deel van de gîte.

april 2010 008

Nu er gaten voor de ramen in de muren zitten, is het natuurlijk ook mogelijk om een beeld te krijgen van het uitzicht vanuit de gîte. Het mooiste is het uitzicht aan de voorkant, in dit geval vanuit een slaapkamerraam. Dat is ook wat je ziet door de openslaande deuren.

april 2010 011

De slaapkamer heeft aan twee kanten ramen. Er zit ook nog een zijraam in de kamer, die kijkt uit over de velden. Wat daar verbouwd wordt, is altijd weer een verrassing. In 2009 was het een graansoort, in 2010 mais. Misschien in 2011 zonnebloemen?

Het keukenraam zit aan de achterkant. Een schuine blik levert op dit moment nog weinig spectaculairs op, maar… binnenkort ligt daar het zwembad te pronken! Nu eerst even terug naar de serieuze zaken binnen.

april 2010 018

Kritische lezers zullen zich wel hebben afgevraagd hoe dat nu moet, met alleen afvoerleidingen voor het sanitair en de keuken. Er moet toch ook water worden aangevoerd? Ja, dat klopt, warm en koud water. Dat heeft Harry vervolgens zelf geregeld. Ook deze leidingen worden allemaal weer weggewerkt achter de wanden.

april 2010 068

De ramen zijn nog een verhaal op zich. Wij dachten dat er iets vreselijk mis zou zijn gegaan, maar zo hoort het in Frankrijk. De ramen worden aan de binnenkant van de muur geplaatst. Dat kan, want er komt aan de binnenkant geen vensterbank. Dat zou ook heel onpraktisch zijn want de ramen gaan naar binnen open. Geen probleem, als je plantjes wilt zet je ze aan de buitenkant. Dan heb je er binnen ook geen rommel van. Het lijkt gekker dan het is, want er komt nog een binnenwand voor.

april 2010 066

Op de deze foto zie je het systeem van plaatsen van de binnenwanden. Eerst worden er metalen profielen geplaatst, daar komen de wanden dan tegenaan. Rechts op de foto het doucheraam, links het keukenraam. Die zullen niet lang meer samen op één foto kunnen…

april 2010 072

Ook de wand tussen de badkamer en de slaapkamer wordt voorbereid. De slaapkamer wordt niet al te groot, de badkamer daarentegen is extra ruim. Tja, het valt wel eens anders uit dan je oorspronkelijk hebt bedacht maar ach, als je eenmaal in je 1.40 m. brede bed ligt heb je toch niet veel meer ruimte nodig?
Dit is de deur naar de slaapkamer.

DSC01322

Groot spektakel! Behalve water moet er natuurlijk ook elektriciteit, telefoon en internet in (en om ) de gîte komen. Dat komt vanuit het grote huis maar…. er ligt wel een weg tussen! In dit soort gevallen ga je in Frankrijk in conclaaf met de burgemeester, daar hebben we dan ook al goede contacten mee. De burgemeester vond het best: de weg doorzagen. En zo is geschied. Er is een flinke goot gelegd waar alle kabels in zijn gelegd.

fenil 18

Binnen zijn de wanden geplaatst en is zelfs al een mooie brede afzuigkap opgehangen. Helaas gaan deze wanden ons nog wel wat uren kosten want er is niet zuinig omgegaan met het dichtsmeren van de gaten….
De brede afzuigkap duidt overigens op de komst van een 5-pits kooktoestel, ook één van Harry’s dromen!

fenil 19

Ook in de douche vordert het werk. Het ziet er nog niet echt aantrekkelijk uit, maar dat gaat zeker nog goed komen.

fenil 22

De badkamer is al een tijdje in gebruik: douche en toilet zijn geïnstalleerd. Het is een mooie ruime kamer, daarmee heeft het meteen de uitdaging van een voorraadkamer. Dat moet natuurlijk anders worden, maar nu heeft het nog even die bestemming. De kamer is ook lekker koel omdat hij in verhouding tot de andere ruimtes de minste ramen heeft. In eerste instantie bestond de ombouw uit een glazen zijwand en een half wandje aan de voorkant; vervolgens is hij gekompleteerd met nog een hele glazen wand ervoor aan de voorkant. Je loopt dus tussen die 2 wanden door om onder de douche terecht te komen.

fenil 23

Rondom de wastafel zijn ook de nodige attributen opgehangen om het leven in de badkamer te vergemakkelijken. Er zullen nog wat kleinigheden gekompleteerd worden maar zo wordt het al erg mooi!

fenil 26

De keuken is door Harry zelf in elkaar gezet. Hij heeft heel veel keuken(bouw)ervaring, dus dat zit goed.
De keukenkastjes en de afzuigkap komen zo uit de winkel en de koelkast en de vaatwasser in een later stadium ook. Je moet het “alleen nog”‘ zelf even in elkaar zetten. Toch zat het niet allemaal mee; de muren staan namelijk echt niet recht en het aanrechtblad moet dus wel vreselijk recht worden. Nadat Harry de kastjes keurig waterpas aan elkaar heeft gezet, heeft hij het onderblad voor het aanrecht gesteld en uitsparingen voor het gasstel en de gootsteen gemaakt en weer opgevuld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die worden volgegoten met beton.

fenil 27

Het gasstel is Harry’s trots. Hij droomt al jaren van een 5-pitsgasstel (of groter), maar in ons huis in Nederland is daar eenvoudigweg geen plaats voor. Hier zag hij zijn kans, het gaat er zo uit zien.
Maar de kookplaat is nog niet aan de beurt. Eerst moet het aanrecht worden gestort. We hebben niet gekozen voor een frans aanrecht van spaanplaat, wat als een spons vocht kan opzuigen. Bovendien: zo’n aanrecht haalt nooit de lengte van 3.60 meter, dus we zouden dan ergens een naad krijgen. Niet mooi en niet praktisch. Wij maken dus een aanrecht van beton.

fenil 32

Daags daarna is het tijd voor het echte werk. Het ziet er allemaal zo schoon uit in de keuken. Dat verandert alras. Het aanrecht wordt gestort, dat wil zeggen dat er eerst beton gemalen moet worden. En wel in de juiste verhouding: 40 kilo beton, een half zakje glasvezels en 350 gram zwarte verfstof. Klinkt als een lekker recept. Gooi het geheel in de betonmolen, laat het lekker draaien en zie toe hoe er rook af komt. Als dat klaar is, kere men de betonmolen om in de kruiwagen, die men bij voorkeur met witte kleren aan de gîte binnen rijdt.

fenil 33

Eenmaal daar aangekomen trekke men de stoute schoenen aan. Het is zoiets als met modder gooien, maar dan meer gericht en dus met beleid.

Zo, het eerste stukje ligt. Er is nog zo’n drie-en-een-halve meter te gaan. Maar ook dat gaat goed komen.

fenil 34

Na enkele dagen kunnen de mallen worden verwijderd, kan het geschuurd worden en daarna moet het in de was worden gezet.

DSCN1002

De buitenkant van Le Fenil vraagt ook nog de nodige aandacht. Het terras is een hoofdpijndossier. Laat ik het kort houden: 3x is scheepsrecht, er ligt nu een fors terras van grindtegels.

Le Fenil spuiten

De buitenkant van het huisje met kwasten te lijf gaan was een respectabel idee, maar een onafzienbare klus. Spuiten is een veel beter idee!

??????????

We hebben ook heel wat werk gehad aan de luiken. We hebben ze door een timmerman laten maken en hebben ze zelf geschuurd, gegrond en in de lak gezet. Vervolgens zijn ze met hulp van de timmerman bevestigd. Toen uiteindelijk alle buitenwerkzaamheden aan het gebouwtje klaar waren, zag het er mooi uit!

aanrecht blazen

Binnen is het aanrecht het laatste werkstuk. Om het aanrecht het uiterlijk van graniet te geven, moeten er spikkeltjes in de natte verf terecht komen. Hetgeen niet meevalt, met name niet voor de opstaande kanten. De menselijke adem biedt uitkomst.

Uiteindelijk is Le Fenil een heel gezellig onderkomen geworden. Met een weids uitzicht aan de voorkant en het zwembad als achtertuin. Met alle comfort om er met twee personen (of met 3 als de derde in een kinderbedje past) een heerlijke vakantie door te brengen!

DSCN0992

??????????

Hopelijk voorlopig de laatste klus in Le Fenil. Het dak bleek minder waterdicht dan wenselijk was. Een enkele dakpan vervangen voldeed niet.

dak5

Daarom hebben we het hele dak (laten) vervangen.

Dak gite (2)

Het ziet er nu weer strak uit en belangrijker: het is ook strak en dicht!

 

Facebook Comments

Geef een reactie